Browsing Category

Nový Zéland

Austrálie & Oceánie Nový Zéland

Jak pracovně na Zéland aneb rady a porady

Možnost, jak se dostat legálně za prací na Nový Zéland je získat Working holiday vízum. Toto vízum se uděluje pouze jednou ročně a to vždy začátkem března (přesné datum a čas můžete sledovat na stránkách imigračního) a je jich pouze 1200 pro ČR na jeden rok (kvóta se opět otevře následující rok). Před pár lety víza ještě vydržely pár měsíců, nyní je však o víza nadprůměrný zájem, a proto jsou víza během pár minut pryč. A tak to také bylo v mém případě (rok 2014), víza se vyčerpaly za neskutečných 40 min. Proto jsem považovala snad za osud odjet na Nový Zéland, když mi bylo uděleno vízum.

Vízum má platnost jednoho roku od udělení, do tohoto data musíte přiletět na Zéland, jinak vám propadne. Můžete tam setrvat až po dobu 1 roku, s tím, že pokud budete alespoň 3 měsíce pracovat v zemědělství, můžete si vízum o tyto 3 měsíce prodloužit a dále tam můžete zůstat ještě další 3 měsíce na turistické vízum. Takže maximální doba pobytu může být až 1,5 roku.

Letenky se dají pořídit od cca 15 000,- jednosměrná a 22 000,- zpáteční, doporučuji kupovat co nejvíce dopředu. Letenky jsem kupovala přes p. Théra (http://www.novy-zeland.biz/kontakt/), který je specialista přes Nový Zéland a zařídí vám i např. pojištění. Pojištění jsem měla tedy také od něj a to od České pojišťovny na celý rok za nějakých 6700,-, momentálně už je toto pojištění bohužel mnohem dražší.  Nejčastěji se létá s přestupem v Dubaji,  Thajsku, Singapuru, Soulu, Tai-Pei a Hong Kongu. Takže pokud se rozhodnete udělat si delší přestupovou pauzu, tyto všechna města je možné navštívit.

Podmínkou vstupu na Nový Zéland na toto vízum je, že musíte vlastnit na účtě nebo v hotovosti min. 4200 NZD (novozélandské dolary – 1 NZD=cca 17,3 CZK). Tyto finance vám mohou ale i nemusí kontrolovat na letišti po příletu, doporučuji je ovšem mít, může to být jeden z důvodu, proč by vás mohli obratem poslat zpět do ČR. Můžete mít ale také výpis z účtu rodičů nebo někoho s plnou mocí, kdy v případě nouze, můžete tyto peníze použít. Dále je požadováno mít buď zpáteční letenku nebo alespoň finance na její pořízení. Nikde se ale neuvádí, že musíte mít na letenku zpět do ČR, může to být třeba i do Austrálie. Jde jim jen o to, abyste se dostali ze země. Další z podmínek je po celou dobu pobytu být zdravotně pojištění (cestovní pojištění).

Toto jsou oficiální podmínky psané na stránkách imigračního. Jak to bylo v mém případě? Přiletěli jsme o půlnoci na jižní ostrov do města Christchurch, prošli pasovou kontrolou, kde jsme museli odevzdat formulář, který jsme dostali v letadle. Byly tam otázky typu: z jaké země přilétáme, za jakým účelem, adresa na Zélandu (pokud ji už víte, min.adresu hostelu, kde budete první noc přebývat, chtějí to opravdu vědět), co všechno si vezeme – jídlo, outdoorové věci, léky, apod.  Určitě je dobré vše přiznat, když se pak přijde na to, že jste něco nepřiznali, budou to brát jako pašování a mohou z toho být problémy. V případě, že si vezete nějaké outdoorové věci, např. trekové boty, které jste už někdy použili v přírodě, nemusíte se bát, pouze vám je vyčistí a dají zpět (proto doporučuji je mít někde na kraji). Poté už vás čeká jen poslední krok –  kontrola zavazadel pod scannerem a toť vše, alespoň tak to bylo u nás 🙂

Před cestou také doporučuji se odhlásit ze zdravotního pojištění, pokud máte v plánu tam setrvat alespoň 6 měsíců. Musíte být ale po celou dobu pojištění v zahraničí (stačí cestovní pojištění). Dále doporučuji určitě zařídit plnou moc např. pro někoho z rodiny. Já jsem si udělala generální plnou moc (vzor je na internetu) + plnou moc od pošty (má svůj speciální formulář) na přebírání balíků a dopisů.  Také si udělejte určitě mezinárodní řidičák. Zažádat o něj můžete na příslušných (podle místa obvyklého bydliště) pracovištích evidencí řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a dají vám ho na počkání za 50,-. Platnost má 1 rok od vydání. Doporučují i navštívit očkovací centrum a naočkovat se minimálně proti žloutence A a B. Není to povinné, ale lepší než pak něčeho litovat. Oni sami vám tam poradí, co je dobré si naočkovat. Záleží také, jestli budete trávit čas ještě v nějaké další zemi, např. Thajsku nebo kdekoli v Asii.

Pokud jedete sami a nikoho na Zélandu neznáte, je dobré si na internetu najít na alespoň prvních pár dní nějaký nocleh – nejlépe backpacker (tzv. hostel, kde pobývají často lidé na working holiday víza, většinou máte svůj pokoj a společnou koupelnou, společenskou místnost a kuchyň).

Např. zde: http://www.backpackerboard.co.nz/

Pro práci na Zélandu si musíte zařídit hned po příletu tzv. IRD number (daňové číslo), bez kterého povětšinou neseženete práci. Trvá to cca 8-10 pracovních dní, než vám ho vystaví a žádá se o něj na poště např. Potřebujete k tomu pas, další doklad totožnosti (např. mezinárodní řidičák) a vízum. Kartičku s číslem vám zašlou poštou na adresu, co jim zadáte. Také si je třeba zařídit bankovní účet, který vám povětšinou neudělají bez IRD čísla. Doporučuji se také přidat na facebooku k ruzným skupinám (Nový Zéland, Pojedeme na Nový Zéland apod.), kde se dá sehnat ruzná práce, bydlení, auto atd.

Více informací najdete ve videu, které jsem pro vás zpracovala: